Historie van het vriesdroogproces
Aardappels drogen
Hoewel de technieken vandaag de dag sterk verbeterd zijn, werd het principe van vriesdrogen eeuwen geleden al toegepast in Zuid-Amerika. De Inca’s gebruikten het om hun aardappelen te conserveren. Na de oogst werd
de aardappel van zijn schil ontdaan en gedurende de nacht buiten in de vrieskou gelegd. De bevroren aardappel lag overdag in de hete zon te drogen, waardoor het vocht verdampte. Door dit ritueel enkele etmalen te herhalen konden de aardappelvezels
maar liefst een jaar lang bewaard blijven. En dan te bedenken dat het in Europa nog honderden jaren zou duren voordat de koelkast werd uitgevonden en eten zo langer bewaard kan blijven.
Tweede wereldoorlog
De Tweede Wereldoorlog bracht de ontwikkeling van het vriesdroogproces in een stroomversnelling. Het Amerikaanse ministerie van Defensie zag in vriesdrogen een ideale manier om bloedplasma en penicilline langer
te kunnen behouden. Enkele decennia later zag ook de NASA de voordelen in. Tot op de dag van vandaag past de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie het principe toe om de voedselvracht in space shuttles zo licht mogelijk te houden. Sinds 1960 zijn meer
dan vierhonderd verschillende types van gevriesdroogd voedsel in de winkelschappen verschenen. Bekendste daarvan is de gevriesdroogde koffie.